Piekę te proste bułeczki i kładę na nich dwa pyszne dodatki. Ich smak jest obłędny

Dodano:
Bułeczki z czosnkiem i koperkiem Źródło: Shutterstock / Strannik_fox
Gdy nie wiem, co podać na przekąskę, piekę bułeczki drożdżowe. Zawsze wychodzą, a ich wykonanie nie jest skomplikowane. Smaku nadają im dwa tanie składniki.

Szukasz pomysł na ciepła przekąskę? A może potrzebujesz sprawdzonego przepisu na nietuzinkowe pieczywo dla rodziny? W obu przypadkach warto wypróbować mój przepis na proste bułeczki z dwoma dodatkami. Połączenie delikatnego ciasta drożdżowego z intensywnym aromatem czosnku i koperku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednocześnie ich wykonanie – choć zajmuje chwilę – nie jest skomplikowane. To co, spróbujesz?

Jak zrobić proste bułeczki drożdżowe?

Wykonie smakowitego dodatku lub aromatycznej przekąski zajęło mi około dwóch godzin, ale naprawdę warto. Spora część tego czasu to oczekiwanie. Najpierw trzeba nastawić rozczyn i drożdże muszą się „obudzić”. Potem konieczne jest zagniecenie ciasta, a ono jeszcze musi wyrosnąć, nim rozpoczniesz pieczenie. Na tym etapie pozostanie ci już krótko poczekać na dodanie czosnku z koperkiem. Wyjdzie pysznie, że palce lizać.

Przepis: Aromatyczne bułeczki drożdżowe

Proste bułeczki z czosnkiem i koperkiem, które pokochają nawet wybredni.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
164 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie rozczynuMleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Przelej je do miski i rozpuść w nim cukier. Dodaj jeszcze 2 łyżki mąki pszennej (z odmierzonej porcji) i dokładnie ją rozprowadź. Wkrusz drożdże, przemieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. Wyrabianie ciastaPozostałą mąkę pszenną przesiej do czystej miski i połącz z solą. Wlej rozczyn, olej rzepakowy oraz jajko. Wyrób na gładką masę (około 10 minut). Przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę, by ciasto wyrosło.
  3. Uszykowanie dodatkówŻółtka roztrzep widelcem. W moździerzu delikatnie utrzyj przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek.
  4. Formowanie i pieczenie bułeczek drożdżowychBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej uformowane z wyrośniętego ciasta bułeczki. Ich wierzch posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Następnie posmaruj je czosnkiem i koperkiem i zapiekaj jeszcze przez 3 do 5 minut.

Jak podać proste bułeczki z czosnkiem i koperkiem?

Te aromatyczne bułeczki najczęściej jemy od razu po przygotowaniu. Moim zdaniem dobrze smakują już dodatkową porcją masła i odrobiną soli, ale moi bliscy chętnie smarują je pastami kanapkowymi na bazie warzyw. Czasami kuszą się jeszcze na krótkie zapieczenie ich z serem żółtym i szynką. Dobrą opcją jest też podanie tego przysmaku do zupy lub sałatki.

Inne warianty prostych bułeczek drożdżowych

W moim przepisie czosnek łączę z koperkiem, bo to ulubiona zielenina mojej rodziny. Równie dobrze sprawdzi się też natka pietruszki, bazylia lub oregano. Możesz też pokusić się o przygotowanie aromatycznego tłuszczu z szałwią lub rozmarynem. Robi się go bardzo prosto, bo wystarczy podgrzewać gałązki wybranego zioła z oliwą z oliwek lub masłem klarowanym przez 5 minut. Okraszone nim bułeczki polecam podać z serem feta w środku. Smakują fantastycznie.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...